Hugo mag het eerst op de I-pad!

Dit ving ik op van een moeder op straat. Het was laat in de middag en ze liep met haar zoontje van - ik schat- drie jaar naar de auto.

Ik vroeg mij af waarom moeder dit zei, nog voor dat zij thuis waren. Wilde ze het dagelijks gedoe tussen haar kinderen voor zijn? Of had ze een afspraak over het gebruik van de I-pad gemaakt? Of wilde ze straks meteen de keuken in en werkte de I-pad als oppas? Jammer...ik kon het niet vragen; ze leek haast te hebben.

 

Wordt er nog verveeld?

Waarom moeten kinderen als ze thuiskomen meteen op de I-pad? Zijn er nog andere bezigheden te bedenken? Mogen kinderen zelf nog bedenken wat ze in hun vrije tijd willen doen? Wordt er nog verveeld? Spelen ze nog buiten en mogen ze op ontdekking uitgaan en spannende ervaringen opdoen? Allemaal vragen die bij mij opkwamen.

Misschien klinkt het bejaard, maar vroeger werd ik regelmatig naar buiten gestuurd om te spelen. Wat ik ging doen, wist ik van tevoren niet . Maar al snel waren daar andere kinderen uit de flat waarmee ik in de zandbak, op het klimrek of mee op avontuur ging. Ik ging alleen (heel even) naar binnen als ik naar de wc moest. Heerlijke tijden waren dat. Is de hele middag buiten spelen een uitzondering geworden en niet meer van deze tijd?

 

Minder controle, meer aanmodderen!

Ik mijmerde voort op wat er thuis bij dit gezin zou gebeuren. Heeft de controle van moeder op de vrije tijd van haar zoons zin gehad? Zou het broertje van drie het accepteren dat zijn broer het eerst mocht? Ging moeder ook voor hem een activiteit invullen? Of gooide deze 'dienstregeling' olie op het vuur van de toch al aanwezige rivaliteit tussen de broers?

 

“We ontnemen kinderen de mogelijkheid om te leren hoe ze controle kunnen nemen over hun eigen leven. En hoe kunnen ze persoonlijke interesses ontwikkelen als ze de vrijheid niet krijgen om hier naar op zoek te gaan?” Deze uitspraak is van de Amerikaanse hoogleraar en onderzoeker Peter Gray.  Zijn stellige mening is dat als kinderen vrij worden gelaten in hun spel je ze de mogelijkheid geeft hun eigen problemen op te lossen en hun eigen interesses te ontwikkelen. Bovendien leren ze grenzen te verleggen en samen te werken. Allemaal nodig voor een gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling.

 

Dus... ouders, laat voorzichtig de controle los, laat je kinderen vrij aanmodderen en gun ze hun avonturen! Misschien is het spannend, maar ik nodig u uit om het eens te proberen. En de I-pad? Daar kunnen ze altijd nog op nadat ze lekker buiten hebben gespeeld en rozig op de bank neerploffen.

 

Ik ben benieuwd naar uw ervaringen!

 

Ellen Lisa van Woerden

 

Meer lezen? http://www.trouw.nl/tr/nl/4556/Onderwijs/article/detail/3642980/2014/04/27/We-ontnemen-kinderen-de-kans-om-zichzelf-te-ontdekken.dhtml

 

http://www.bedrock.nl/2016/10/28/kinderen-en-jongeren-zijn-angstiger-en-depressiever-dan-ooit-en-dit-is-waarom/