(dis)Balans

Veel ouders worstelen met de balans tussen gezin en werk. Dat is te merken aan het hoge percentage moeders dat het liefst in deeltijd werkt, zich ziek meldt na het zwangerschapsverlof, burn out- klachten heeft of besluit om de volgende stap in carrière toch maar uit te stellen. Ook van vaders hoor ik dat het zoveel moeite kost om tijdens hun dag vrij met hun kinderen niet ook nog even te werken.

 

Aandacht eisen

Werken én grootbrengen van kleine kinderen kan leuk zijn, maar kost veel energie. Veel ouders herkennen het maar al te goed: na een drukke dag op het werk je kind ophalen van de kinderopvang. Eindelijk naar huis en dan…vraagt, nee éist je kind jouw aandacht. En dat terwijl er tijdens het spitsuur nog zoveel is te doen. Vervolgens laat je kind gedrag zien waar je niet blij van wordt en zijn de rapen gaar…

 

Thomas Gordon, de Amerikaanse psycholoog (van het bekende boek 'Luisteren naar kinderen'), gebruikte de volle en lege beker als voorbeeld van je eigen energieniveau. Als je beker ruim vol zit (=voldoende energie), kun je  gemakkelijk iets uit jouw beker overgieten in die van de ander (bijvoorbeeld aandacht geven aan je kind). Maar als je beker bijna leeg is, dan kun je de ander niet veel bieden. Dan is het zaak om eerst wat aan dit niveau te doen. Dit klinkt gemakkelijker dan het is. Toch is het goed om te  kijken naar de mogelijkheden. 

 

Balans opmaken

Tijdens een congres hoorde ik een interessante tip: kijk eens welke levensgebieden op dit moment belangrijk voor je zijn en waarin je energie investeert. Dit kunnen zijn: je gezin, je werk, je vrienden, je hobby, huishouden en sporten. Maak een lijstje en kijk vervolgens naar de balans: welk levensgebied komt te kort en bij welk levensgebied kan er wel wat vanaf? Vergeet vooral niet te bedenken: waar laad ik aan op? Zo kun je bijvoorbeeld tot de conclusie komen dat je wel erg veel aan het overwerken bent, wat ten koste gaat van je gezin. Maar ook van het sporten, waar je altijd zo prettig fit van thuis komt.

 

Als je de balans hebt opgemaakt, is er werk aan de winkel. Je kunt beslissen je leven anders te organiseren, duidelijker voor je belangen durven opkomen en te leven naar de keuzes die jij wilt maken. En stel steeds de vraag: wat is écht nodig? Of: moet het nu of kan ik het parkeren? De antwoorden op deze vragen kunnen tot wonderbaarlijke inzichten leiden die ten goede komen aan je balans.